Executive search: het ambacht is niet veranderd

Headhunting leek nog nooit zo makkelijk; een recruiter-abonnement op LinkedIn en je bent ready to go. Maar hoe vind je de weg in een database met 5 miljoen Nederlanders?* Zonder duidelijk profiel van de gewenste kandidaat verdwaalt de ‘beginnende’ headhunter tussen de digitale profielen. Hans van de Velde is recent teruggekeerd als partner bij Holtrop Ravesloot en kijkt in dit artikel niet alleen terug op zijn eerste weken, maar ook op de veranderingen in headhunting door nieuwe technologieën.

executive search specialist

Hans van de Velde, partner bij Holtrop Ravesloot

Na 20 jaar in internationale directierollen ben ik sinds kort teruggekeerd bij Holtrop Ravesloot, de eerste headhunter van Nederland. Teruggekeerd, want eerder in mijn carrière werkte ik ook al 5 jaar voor Holtrop Ravesloot. Mijn eerste opdracht: een high-profile bestuurder vinden die per direct voor twee dagen per week beschikbaar is om een logistieke operatie aan te sturen in een bijzonder complexe markt. Wat blijkt? In essentie is er weinig veranderd in de werkwijze en de toegevoegde waarde van ons vak, ondanks nieuwe technologieën, LinkedIn en nieuwe toetreders.

“Bepalend voor het vinden van de perfecte kandidaat is het stellen van de juiste diagnose.  Vervolgens zijn het ons eigen netwerk en de database die bepalend zijn voor het traceren van de juiste kandidaat, voor het vinden van het juiste contrast.” – Hans van de Velde, partner bij Holtrop Ravesloot.

Executive search blijft mensenwerk

Als er een directielid of commissaris gezocht wordt, dan is de cruciale vraag ‘welk profiel wordt er gezocht’? Dat is ons vak; op basis van onze kennis en ervaring beoordelen welke kandidaten passen in een vacante functie. En met profiel bedoelen we niet het CV en de ervaring – dat is het makkelijke deel, dat is de hygiëne factor – maar vooral achtergrond, persoonlijkheid, interesses en drijfveren. Laten dat nu net de elementen zijn die zich moeilijk laten vangen in een online profiel.

Nieuwe technologieën vereenvoudigen toegang tot netwerk voor nieuwe kandidaten

Veelal kennen wij de juiste kandidaten al, maar wordt een selectie verrijkt met kandidaten die de weg naar ons nog niet hebben gevonden. Daarvoor zijn alle online technologieën en beschikbare informatie een dankbare bron; voorheen was dat een stuk tijdrovender. Hiermee is ook de mystiek van het vak headhunting wat afgezwakt, maar dat past wel bij onze nuchtere signatuur. Executive search is een ambacht dat wij met liefde al 60 jaar uitoefenen, op een no-nonsense en inhoud gedreven manier, betrokken en zorgvuldig. Daar is in al die jaren niets aan veranderd.

Essentie van headhunting is in 20 jaar niet veranderd

Conclusie: in 20 jaar zijn er allerlei aanvullende searchtools bijgekomen die het proces versnellen, maar de essentie is hetzelfde gebleven. Het draait om een uitstekende diagnose van de in te vullen rol, de toekomstige context en cultuur van de organisatie. Dat vertalen wij op basis van kennis en ervaring naar het juiste profiel van de gezochte kandidaat. De juiste match vinden is vervolgens ons ‘bread and butter’. Dat is wat wij doen.

En die bestuurder? Die kenden wij al jaren. Hij was sinds kort beschikbaar, had net een vakantie achter de rug en had zin om aan de slag te gaan. Precies een week na ons eerste telefoontje was hij aanwezig bij zijn eerste bestuursvergadering. Nee, zo snel gaat het helaas niet altijd…

*Stand van zaken Januari 2021