Opvolgingsvraagstukken en een gebrekkig opleidingsbeleid gaan binnen een familiebedrijf vaak hand in hand, ziet Hans van de Velde, partner bij Holtrop Ravesloot, veelvuldig in de praktijk. Hoe je met betrekking tot die thema’s twee vliegen in één klap slaat? Daar gaat Van de Velde in deze bijdrage – die in eerste instantie geplaatst werd in Fambizz – verder op in.
De uitgave besteedt regelmatig aandacht aan de opvolgingsproblematiek binnen familiebedrijven. Opvolgers ontbeert het regelmatig aan kennis over en/of ervaring binnen de rol waarvoor een opvolgingsvraagstuk klaarligt. Het gevolg: de overdragende generatie zit allesbehalve rustig achterover, sterker nog; maakt zich vaak zorgen.
Buitenstaanders zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden. En lukt dat toch, dan vormt het inpassen van de persoon binnen de familiecultuur- en structuur een volgende uitdaging. Kennis en ervaring van buiten halen levert je niet gegarandeerd per saldo minder werk en zorgen op.
Wetende dat buitenstaanders ‘naar binnen’ halen ook zo zijn hoofdbrekens oplevert, is het dan toch niet beter om familieleden aan een rigoureus op- leidings- en ontwikkelingsprogramma te onderwerpen en hen zo klaar te stomen voor die rollen die vacant zijn? Wellicht. Vanuit onze ervaring met het invullen van managementposities binnen familie- bedrijven stellen wij een tweesporenbeleid voor.
Kennis en ervaring van buiten halen levert je niet gegarandeerd per saldo minder werk en zorgen op
Eerst en vooral vinden we het jammer om te constateren dat juist binnen familiebedrijven vaak minder aandacht is voor trainings- en opleidings- mogelijkheden, zo valt onder meer op te maken uit het artikel ‘Managers familiebedrijf krijgen minder ruimte voor persoonlijke ontwikkeling’, gepubliceerd op MT Sprout. En dat binnen het familiebedrijf, dat als geen ander bedrijfstype oog heeft voor de lange termijn en de generaties to come!
Een management development-programma is in veel gevallen binnen een familiebedrijf juist nóg belangrijker dan binnen een corporate organisatie, zo kun je beredeneren. Immers: de opvolging (pop- petjes én functies) staat binnen het familiebedrijf veel meer vast. Dit wordt vaak (in eerste) instantie gebaseerd op familiebanden en – wellicht – minder op basis van iemands competenties. Echter, kom je als familielid onvoldoende voorbereid in een directierol terecht, dat kan dat de continuïteit van de onderneming ernstig in gevaar brengen. Opnieuw weinig nieuws onder de zon. Dan tóch maar beter de buitenstaander aannemen?
Uiteindelijk spreekt de volgende constatering redeijk voor zich. Niemand zal eraan twijfelen dat een goed management development-beleid organisaties verder helpt; of we het nou hebben over een familiebedrijf of niet. Tegelijkertijd ontbreekt er binnen het familiebedrijf vaak de kennis en kunde om ont- wikkeling centraal te zetten, ook wat betreft het management. Daarom adviseren we hen om een tweesporenbeleid te voeren:
Vlieg je het opleidingsvraagstuk aan de hand van een dergelijk tweesporenbeleid aan, dan zul je zien dat je op drie vlakken profiteert:
Weten wat Holtrop Ravesloot voor uw organisatie kan betekenen? Lees meer op onze pagina voor het bedrijfsleven.